Daily Current Affairs PDF 16-11-2020

daily current affairs in hindi, daily current affairs quiz in hindi, daily current affairs pdf, daily current affairs in hindi pdf, ???? ???? ???????,  ???? ???? ??????? ?? ?????, upsc daily current affairs in hindi, daily ka current affairs, daily current affairs in english, mdsmartclasses.com daily current affairs

Daily Current Affairs PDF 16-11-2020

1.क्वालकॉम को 4G चिप्स बेचने के लिए किस देश से अनुमति प्राप्त की ? 
A. भारत 
B. ब्रिटेन 
C. अमेरिका 
D. चीन 
1. From which country did Qualcomm get permission to sell 4G chips? 
A. India 
B. Britain 
C. America
D. China
Answer- C 

2.नवंबर 2020 में, एस.के. मिश्रा का कार्यकाल का विस्तार कर दिया गया वह किसके निर्देशक हैं ? 
A. ED
B. CBI 
C. CIA 
D. इनमें से कोई नहीं 
2. In November 2020, S.K. Mishra's tenure has been extended, whose director is he? 
A. ED 
B. CBI 
C. CIA 
D. None of these
Answer - A 

3.15 नवंबर को किस राज्य ने अपना स्थापना दिवस मनाया ? 
A. उत्तर प्रदेश 
B. राजस्थान 
C. झारखंड 
D. बिहार 
3. Which state celebrated its foundation day on 15 November? 
A. Uttar Pradesh 
B. Rajasthan 
C. Jharkhand 
D. Bihar 
Answer - C 

4.विश्व स्वास्थ्य एक्सपो कहां शुरू हुआ ? 
A. दिल्ली 
B. वुहान 
C. वाशिंगटन 
D. A तथा B दोनों 
4.Where did the World Health Expo begin? 
A. Delhi 
B. Wuhan 
C. Washington 
D. Both A and B
Answer- B 

5.भारत में कौन पारंपरिक चिकित्सा केंद्र स्थापित करेगा ? 
A. CSIR 
B. भारत स्वास्थ्य मंत्रालय 
C. AIIMS 
D. WHO
5. Who will establish a traditional medical center in India? 
A. CSIR 
B. Ministry of Health of India 
C. AIIMS 
D. WHO-
Answer - D 

6.पांचवा आयुर्वेदिक दिवस कब मनाया गया ? 
A. 13 नवंबर 
B. 14 नवंबर 
C. 15 नवंबर 
D. 16 नवंबर 
6. When was Panchava Ayurvedic Day celebrated? 
A. 13 November 
B. 14 November 
C. 16 November 
D. 16 November 
Answer - A 

7. नवंबर 2020 में, पीएम नरेंद्र मोदी ने दो आयुर्वैदिक संस्थानओं का उद्घाटन किया? 
A. जामनगर, जयपुर
B. हरिद्वार, देहरादून 
C. काशी, नई दिल्ली 
D. पटना, नालंदा 
7. In November 2020, two medical institutions were inaugurated by PM Narendra Modi? 
A. Jamnagar, Jaipur
B. Haridwar, Dehradun 
C. Kashi, New Delhi 
D. Patna, Nalanda
Answer - A 

8.नवंबर 2020 में पी.जी. कोकोडकर का निधन हो गया वह किस के पूर्व अध्यक्ष थे ? 
A. SBI 
B. CIA 
C. BOB 
D. ICICI 
8. PG in November 2020 Kokodkar passed away, who was the former president of? 
A. SBI 
B. CIA 
C. BOB 
D. ICICI 
Answer - A 

9.किस बैंक ने मोबिलिटी क्रेडिट कार्ड लांच किया ? 
A. बैंक ऑफ बड़ौदा 
B. भारतीय स्टेट बैंक 
C. कर्नाटक बैंक 
D. एक्सिस बैंक 
9.Which bank launched mobility credit card? 
A. Bank of baroda 
B. State Bank of India 
C. Karnataka Bank
D. Axis Bank 
Answer - C 

10.किस राज्य ने कलाईगनर करुणानिधि नाश्ता योजना की शुरुआत की ? 
A. पुडुचेरी 
B. आंध्र प्रदेश 
C. पश्चिम बंगाल 
D. नागालैंड
10.Which state introduced the Kalaignar Karunanidhi Breakfast Scheme? 
A. Puducherry 
B. Andra Pradesh 
C. West Bengal 
D. Nagaland
Answer - A
पीडीएफ़ को नीचे लिंक के माध्यम से डाउनलोड करे ।

Important Links for Study Materials
All Important Quiz Click Here
India GK Quiz Click Here
Rajasthan GK Quiz Click Here
Study Material PDF Click Here
Geography Notes PDF Click Here
History Notes PDF Click Here
Rajasthan GK Notes PDF Click Here
Hindi Grammar Notes PDF Click Here
Sanskrit Grammar Notes PDF Click Here
Psychology / Pedagogy Notes PDF Click Here
Computer Notes PDF Click Here
Daily Current Affairs PDF Click Here
Monthly Current Affairs PDF Click Here
Join Telegram Channel Click Here

Join Our Official Social Platform
Youtube Channel Facebook Page
Telegram Channel RBSE REET 2020
Instagram Page Rajasthan GK
Daily Current Affairs, Exam Model Paper, GK, Gen. Science, Hindi, Computer, Math, Reasoning, REET, CTET, Patwar,Police, Gramsevak, Teacher Exams Videos, Latest Govt Jobs News Etc.
Subscribe Our Youtube Channel
Md Smart Classes
Click Here to Subscribe Now
Thanks For Subscribe Our Social Media Platform